Villa Berg

Historien om Villa Berg börjar med längtan till havet.

På en klippig sjötomt låg tidigare ett hus som inte kunde göra den natursköna platsen rättvisa. Därför revs det för att göra rum åt något nytt, ett hus som utformades för precis den platsen och dess förutsättningar; den böljande men karga övergången från land till hav med en utsikt utöver det ordinära.  

Mattias Wiik & Stefan Tjäder som är arkitekterna bakom Villa Berg besökte tomten och insåg på ett ögonblick att havet och utsikten skulle få bestämma husets utformning. Den arkitektoniska grundtanken blev att ha en liten och sluten fasad mot gatan och sedan låta huset öppna upp sig helhjärtat mot havet.

Ju längre in i huset man kommer desto mer uppenbarar sig havet

Samma tanke går igen när man gör entré, till en början kan man lätt förnimma den blå massan som sträcker sig hela vägen till horisonten. Ju längre in i huset man kommer desto mer uppenbarar sig havet, ända tills man kommer in i vardagsrummet där öppningsbara glaspartier sträcker sig från golv till tak i två riktningar och man känner hur hela huset fullkomligt omfamnas av vattnet och gränsen mellan ute och inne suddas bort.

Huset är avlångt med flera stora glaspartier som blickar ut över havet. Invändigt ligger de privata rummen, sovrum och tv-rum, för sig. Därefter kommer semi-privata rum, gästrum och arbetsrum, och slutligen de gemensamma ytorna med vardagsrum och kök som kronan på verket. De gemensamma ytorna tillåts dominera bilden av huset då de sticker ut över klipporna och närmar sig havet.

Den steniga sluttningen är bryggan mellan land och hav

Förutom havets intensiva närhet präglas tomten av den steniga sluttningen som är bryggan mellan land och hav. För att fånga upp även denna valde arkitekterna Mattias Wiik & StefanTjäder att ta med en suterrängdel. Från denna kommer man direkt ut på en av husets sociala terrasser, där finner man såväl pool som bubbelbad och en brädgång som tar en vidare till bryggan ut mot havet.

Villa Berg erbjuder ett svårslaget panorama med utsikt över havets och naturkrafternas oändlighet. Inspirerat av vår längtan till och förundran över havets storslagna lugn.

 

Information om Villa Berg

Arkitekt
Krook och Tjäder

Arkitektens namn
Mattias Wiik & Stefan Tjäder

Hajom Serie
Architect Series

Materialval trä/ytbehandling
Målad furu i NCS S 0500-N

Materialval Aluminium/kulör
Utvändig alu i NCS S 0500-N

Glas
Solskydd 70/40 och självrengörande glas mixat beroende på fasad.

Övrigt
Detta objekt har ytterdörr från Hajom, självrengörande fönster, insektsnätdörr och vädringsluckor. 


Sedan 2012 har Hajom Skjutdörrar AB varit en del av Inwido, Europas största fönsterkoncern och ett hem för regionens starkaste företag inom områdena komfort, klimat och säkerhet. Under 2019 nådde Inwido en försäljning på cirka 6,6 miljarder SEK och en rörelsemarginal på EBITA på 9,7 procent. Koncernen har totalt cirka 4 400 anställda med verksamhet i Danmark, Estland, Finland, Irland, Litauen, Norge, Polen, Rumänien, Storbritannien, Sverige och Tyskland.
Mer information om Inwido finns på www.inwido.com