Bland toppiga björkar i skogens omslutande famn

Efter över tio år som arkitekt ville Xiao testa något som hon varken fått eller vågat rita till sina beställande kunder. Fritidshuset Nabben är Xiaos och hennes mans lustprojekt, inbäddat i skogen och inbjudande att umgås i. Här ska släkt och vänner både kunna samlas och hitta egna rum.

Specifikationer

Projekt: Sommarhus Nabben
Arkitekt: Xiao He 
Trä: Furu med teaklasyr
Glas: Härdat klarglas
Fotograf: Jesper Florbrant
Plats: Nynäshamn

En växande längtan efter att följa hjärtat födde Nabben. Xiao ställde sig frågan varför kreativiteten inte hade mer inflytande. I stort sett alltid, fick hon uppleva att den fick stå i skymundan för kundens finansiella affär. Men är det egentligen ekonomiskt försvarbart att alltid optimera efter kvadratmeterpris eller ett hotells rumsantal? Det beror på vem du frågar.

Nu ville Xiao jobba med naturen i stället för mot den. Med långsiktigt hållbara material och med så lite åverkan som möjligt på tomten. Här, i en skogsdunge klädd i björkar, skulle Nordens rena, obehandlade material få möta Asiens välsnickrade och avskalade design. Xiao har aldrig gillat att krångla till det. Hon gillar de enkla lösningarna, där arkitekturen inte har något att dölja och får kommunicera med sin besökare. Där bärande funktioner får vara synliga och tala sitt tydliga språk i stället för dolda och därmed obetydliga för ögat. Att också den amerikanska case study-estetiken inspirerar går det inte att ta miste på. Den avskalade estetiken rimmar väl med Xiaos filosofi. Dess gracila, smäckra och akvariumlika utformning har sina likheter med den asiatiska.

Resultatet är Nabben, ett litet hus på bara 89 kvm men med plats för hela släkten. I en skogsglänta bara en liten bit utanför Stockholm ligger fritidshuset tillräckligt nära för att gästas ofta, av många. Huset har stresstestats med två stora familjer samlade. Alla femton får inte bara plats vid det stora matsalsbordet – här gör smitgångarna jobbet så att alla kan gå undan när egentiden kallar.

Gästrummen är fördelade till en egen huskropp, tätt sammanlänkade med huvudhuset via en pergola att samlas under. Genom trallen och runt huset tronar de toppiga björkarna som verkar i synergi med huset. Här får omgivningen och huset förstärka varandras goda kvaliteter och framhäva varandra. Och trots att skogen begränsar ljusets framkomlighet är det som att huset känns upplyst berättar Xiao:

"Ljuset som silar ner genom björkarnas toppar upplevs som ljusare. Det blir som spotlights som highlightar huset. Skogen och träden får en annan innebörd och huset inkorporerar träden. Det gör att det känns självklart att just det här huset ska ligga precis här."

Ljusflödet i huset är förstås också väl genomtänkt. Två stora skjutpartier öppnar huset mot den hypnotiska kvällssolen. Xiaos strävan efter trärena produkter gjorde valet av Hajom enkelt. Ett val hon aldrig ångrat.

”Visst sved det i plånboken när 5-10% av husets totala kostnad hamnade på fönster. Men det är en kostnad man glömmer. Vi har inget mer att önska av våra partier. Skjutrörelsen kräver mycket av så robusta partier men de glider friktionsfritt”, säger hon.

Nabben blev inte bara en plats att landa på, det blev också starten på något nytt. Idag jobbar Xiao enbart med privata kunder och beställningar som linjerar med hennes värderingar. Nu är det verkligt mänskliga behov som står i centrum när Xiao ritar.

"Det finns en djup meningsfullhet i att få lära känna uppdragsgivaren och komma nära på ett nytt sätt. Jag får ta del av det viktigaste de gör i sitt liv: alltifrån hur de äter frukost och umgås med sin släkt till vad som är viktigt för deras husdjur."