En hyllning till träet

På Hajom älskar vi trä. Det har vi gjort sedan vi startade 1911. Det är en fröjd för ögat, en njutning för handen och en lisa för själen. Ett hållbart och förnybart material som bär på lika mycket historia som framtid.

En hyllning till träet

På Hajom älskar vi trä. Det har vi gjort sedan vi startade 1911. Det är en fröjd för ögat, en njutning för handen och en lisa för själen. Ett hållbart och förnybart material som bär på lika mycket historia som framtid.

Enbart trä är vackert. Det är naturligt och hållbart. Därför är alla våra Hajomstommar gjorda av trä – limträ som är starkt och vridstyvt. Men trä kräver omsorg, precis som allt annat vi värnar högt.

Vädret är det som sliter allra mest. I vårt land kommer det mestadels från väster. Så om du har ett utsatt sydvästläge där sol, vind och vatten tär på materialet kan en kombination av trä invändigt och aluminium utvändigt vara en bra lösning. Aluminium är inte heller helt underhållsfritt men det är lite tåligare och skyddar träet. Men kanske vill du njuta av det vackra träet? I det här avsnittet utvecklar vi mer om våra olika träslag, och hur du bäst ser om det.

Visste du att syren är Sveriges hårdaste träslag med över 1000 janka jämfört med ek och ask mellan 600 – 800? Janka är ett mått uppkallat efter österrikaren och dendrologen Gabriel Janka som utvecklade en metod för att bestämma träets hårdhet. Janka mätte den kraft som krävs för att driva en stålkula in i torrt trä till kulans diameter. Det där visste förstås vår grundare, Birger Andersson, ändå. Han kände det varje gång han drev in en spik i träet.

Så väljer du och så tar du hand om ditt trä

Täckmålat ger bästa skydd. Laserat skyddar inte fullt så väl men blir i gengäld vackrare med ädelträ i karm, ram och båge. Oljat är även det vackert men kräver att du regelbundet behandlar träet för att bevara tålighet och slippa smuts och fettfläckar. Är du en utpräglad estet föredrar du troligen oljat, laserat och täckmålat i nämnd ordning. Är du praktiskt lagd, tänker du tvärtom.

När du väljer träslag är torrdensiteten, eller tätheten, ett avgörande mått. Måttet anges alltid i kilo per kubikmeter och i regel gäller: ju högre densitet desto starkare och mer hållbart virke. Men hur du väljer att ta hand om träet är förstås också avgörande.

Resultatet av mer än 80 års forskning är accoya. Genom att mo- difiera träet med acetylering, en giftfri process, får accoya-trä
lika bra, eller bättre, högpresterande egenskaper som de tropiska träslagen. Samtidigt kan det bearbetas som vilket furuträslag
som helst. Det FSC-certifierade träslaget som används är Radi- ata Pine, en snabbväxande och kvistfri tall från Nya Zeeland. När accoyan sågas till eller sätts ihop finns det inga exponerade icke-acetylerade ytor. Detta gör att ytterligare kemiska konserve- ringsmedel inte behöver användas, något som vanligtvis behövs för icke-modifierat eller ytbehandlat virke. Accoya är helt enkelt ett av de mest hållbara och tåligaste träslagen du kan hitta.

Torrdensitet: 510 kg/m.
Ytbehandling: Ytbehandling krävs egentligen inte. Vi har en 50-årig garanti.

Vi använder amerikansk ek då det storleksmässigt passar vår produktion bättre. Amerikansk er har ett något vidare färgspektrum än europeisk: kärnvirket varierar från ljusbrunt till en mörkare ton med inslag av oliv. Nysågad doftar den härligt syrligt.

Eken är hård, formstabil och tung – och ibland svår att bearbeta. Därför kan det vvid spikning och skruvning vara lämpligt att förborra. Samtidigt är det ett starkt och motståndskraftigt mate- rial som står bra emot röta varför det är vanligt förekommande i båtbyggeri.

Torrdensitet: 700 – 750 kg/m.
Ytbehandling: Ek målas sällan. Oftast laseras eller oljas det, men det kräver att du behandlar det mer regelbundet.

En sorts ask som värmebehandlats och på så vis fått nya och bättre egenskaper. Ett helt organiskt material som fått bra röt- skydd och god formstabilitet genom sin behandling. Det är hårt och passar utmärkt på ytor som utsätts för starkt slitage. Den här asken har en mörkbrun nyans och den kvistfria ytan ger träslaget ett exklusivt uttryck. TermoAsk klarar sig bra utan behandling men behöver behandlas för att behålla färgen. Väljer man att inte behandla blir den med tiden silvergrå.

Torrdensitet: 670 kg/m3.
Ytbehandling: Stryk på olja med pigment i, utan Vpigment grånar det.

Ett träslag som ligger oss varmt om hjärtat är asken. Det är ett av snickarnas favoriter. Ett blont träslag med vit till gulvit ytved och en gyllenbrun kärna. Årsringarna är tydliga och ådringen pregnant. Ask är ett tungt, hårt och segt virke men är ändå ganska lättarbetat. Trots det rekommenderar vi att borra före skruvning och spikning. Det är ett hållfast och stöttåligt träslag, resistent mot syra, men inte fullt så beständigt mot röta.

Torrdensitet: 510 – 830 kg/m.
Ytbehandling: Lasera eller olja ask för exponering av den vackra ådringen. Använd gärna UV-skydd vid behandling för att bevara lystern.

Vårt vanligaste träslag är fur och återfinns som val hos Hajoms samtliga modeller. Vi hämtar det från Norrlands djupa storskog. Nysågad doftar den svagt av ljuvlig terpentin. Ytveden är gulvit medan kärnveden går mot rödbrunt och ådringen är tydligt och vackert markerad. Det är ett relativt mjukt och lättbearbetat träslag som står sig. Själva kärnveden innehåller kanaler med harts som står emot röta.

Torrdensitet: 500 – 550 kg/m.
Ytbehandling: Fur målas, laseras eller oljas.

Sapeli, som skördas i FSC-certifierade västafrikanska skogar och Uganda, kännetecknas av vedens tätstrimmiga mönster och gör med sin struktur, färg och glans ett mycket dekorativt intryck. Det är ett lättarbetat träslag. Kärnvirket är gyllene till rödbrunt. Kulören tenderar att djupna och mörkna med åldern. Kärnveden är beständig mot röta och insekter, ett slitstarkt träslag som passar utmärkt i våra mer utsatta produkter – vi använder sapeli i trösklar.

Torrdensitet: 700 kg/m3.
Ytbehandling: Olja.

Ett resistent tropiskt träslag är mahogny. Vedens bruna färg stöter i rött och engelsk röd var ursprungligen en imitation av den ståndsmässiga mahognyn. Träet är lätt att limma och bearbeta och det vattentåliga virket gör det särskilt lämpat i fönster och dörrar.

Torrdensitet: 700kg/m3. Ytbehandling: Stryk träet någon gång om året med träolja eller lacka.

Teak har länge varit ett debatterat träslag. Idag köper vi in odlad teak som är FSC-märkt. Det har inte riktigt samma egenskaper som vild teak men nära på. Teak har traditionellt använts utomhus i snickerier med läge som exponeras för väder och vind. Träet har i sig en grov och sträv struktur och känns oljig och fet. Färgen har en djupt rödbrun lyster och träet luktar läder. Tack vare den olja och gummi som naturligt finns i träet har teaken en stor för- måga att stå emot yttre skadeverkningar från väder och vind.

Torrdensitet: 650 – 750 kg/m3.
Ytbehandling: Träet oljas inomhus men inte alltid utomhus. Snickerier i teak som lämnas obehandlade utomhus får så småningom en vackert silvergrå färg.